Informatie over onze zelftesten
Wat is een vals positieve testuitslag


Alle vragen over:
Ovulatietesten Zwangerschapstesten Sensitest Ovulatie Thermometer Vruchtbaarheidstest mannen

Wat is een vals positieve testuitslag


Belangrijk: dipstick niet te diep dippen in urine


Vraag over: Zwangerschapstest

Soms krijgen we vragen van mensen die een heel licht 2e lijntje op de zwangerschapstest hebben waargenomen. De test geeft aan dat je zwanger bent. Als een week later toch weer de menstruatie is begonnen wordt er wel eens gesproken over een vals positieve testuitslag. De test gaf aanvankelijk aan dat je zwanger was en later blijkt dat je toch niet zwanger bent.

Afgebroken zwangerschap?

De zwangerschapstest reageert op het hCG hormoon dat via de baarmoeder in je bloed komt. Dit gebeurt zodra er een innesteling van een bevrucht eitje heeft plaatsgevonden. In die eerste dagen is de zwangerschap erg pril en kwetsbaar en komen ook miskramen voor. Alleen merk je daar verder niets van omdat je menstruatie weer op gang komt. Je kunt dan beter spreken van een afgebroken zwangerschap. Er is immers hCG waargenomen, alleen zet de zwangerschap niet door. Als je dan eerst een zwangerschapstest had die licht positief aangeeft, dan kan dat tot frustraties en teleurstelling leiden. Helaas komt deze zogenaamde vals positieve testuitslag voor bij vrijwel ieder merk zwangerschapstest. Omdat je kortstondig zwanger was geeft de zwangerschapstest een positieve testuitslag. De zwangerschapstest geeft dus ook bij een miskraam of afgebroken zwangerschap 2 streepjes. Met name bij extra gevoelige zwangerschapstesten loop je de kans dat je een vroege zwangerschap waarneemt, maar ook bij een afgebroken zwangerschap kun je eerst een positieve testuitslag krijgen terwijl later je menstruatie inzet. Soms merk je bij een afgebroken zwangerschap dat je cyclus ineens wat langer duurde dan de vorige cyclus.

Doe nog een test

Wat kun je nu het beste doen? Om na te gaan of jouw prille zwangerschap doorzet kun je het beste een aantal dagen na elkaar een zwangerschapstest uitvoeren. Heb je meerdere dagen na elkaar dezelfde testuitslag dan kun je ervan uitgaan dat de uitslag klopt. Ben je zwanger dan mag je verwachten dat de testuitslagen steeds donkerder moeten worden, omdat de concentratie van het hCG in je urine toeneemt. Wat je niet graag ziet is dat het lichte lijntje steeds vager wordt en uiteindelijk verdwijnt bij volgende testen. Ben je eenmaal zwanger, doe dan na een week nog eens een zwangerschapstest. Test ook bij voorkeur vanaf de dag dat je je menstruatie verwacht. Dagen ervoor is natuurlijk voor de allernieuwsgierigsten onder ons, maar de test is dan wel iets minder betrouwbaar.

Dipstick te diep gedipt?

Als je de zwangerschapstest van het type dipstick te diep in de urine houdt dan heb je grote kans dat de test positief aangeeft. Ook als je niet zwanger bent. Lees het artikel over de dipstick.

Heb je na het lezen van dit onderwerp nog vragen dan kun je altijd even contact met ons zoeken.

Klik hier: Sensitest contactpaginaklik voor vergroting
Belangrijk: dipstick niet te diep dippen in urine


Info-link:
Zwangerschapstest dipstick te diep gedipt in de urine


In de webshop:
Clearblue digitale zwangerschapstest vanaf 12,99Heb je een tablet, Windows-pc of Mac dan kun je onze website bekijken op:

Sensitest groot formaat website

De complete inhoud van deze website
Sensitest 2005 - 2024.
Tekst of beeld mag uitsluitend worden gekopieerd
na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.


Cookie verklaring
Privacy verklaring
Disclaimer