Informatie over onze zelftesten
Ik kan de LH piek niet vinden met de ovulatietest


Alle vragen over:
Ovulatietesten Zwangerschapstesten Sensitest Ovulatie Thermometer Vruchtbaarheidstest mannen

Ik kan de LH piek niet vinden met de ovulatietest


Foto: grafische weergave van de concentratie LH in je urine tijdens de maandelijkse cyclus


Vraag over: Ovulatietest

Soms bereikt ons de vraag van iemand die de LH piek niet kan vinden. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Het is vaak moeilijk om aan te geven waarom je de LH piek niet kan vinden. Je kunt voor jezelf wel een checklijstje afwerken om zeker te zijn dat je alle stappen goed hebt gevolgd.

1. Lees nog eens rustig de gebruiksaanwijzing, wellicht heb je een van de aanwijzingen niet goed uitgevoerd. Gebruik de ovulatietest zoals voorgeschreven. De dipstick is bijvoorbeeld niet geschikt om overheen te plassen.
2. Mogelijk heb je de LH piek eenvoudig gemist. Soms duurt de LH piek maar enkele uren. Sommige gynaecologen die vrouwen begeleiden om zwanger te worden adviseren om meerdere keren op een dag te testen. Test 2x op een dag om de piek niet te missen, bijvoorbeeld 12 uur en 22 uur.
3. Drink niet teveel water/koffie/thee, vooral niet vlak voor het testen, het kan de testuitslag doen verwateren. Sommige mensen drinken liters water op een dag, bijvoorbeeld sporters kunnen erg veel drinken. Als je veel drinkt kun je een probleem hebben met het vinden van je LH piek. Probeer dit te matigen in de periode dat je met ovulatietesten aan de slag gaat. Stop met drinken 2 uur voor het testen.
4. Bereken nog eens de startdatum en begin desnoods 2 dagen eerder dan de tabel of ovulatieschijf aangeeft. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat je LH piek eerder begint dan aanvankelijk berekend.
5. Bewaar de testjes van 1 cyclus en leg ze op datum zodat je een kleurverschil kunt waarnemen. De menstruatie volgt circa 12-14 dagen na de LH piek. Zodra je menstruatie is begonnen kun je terugrekenen naar de dag dat de LH piek er was. Wellicht dat een kleurverschil bij de ovulatietesten onopgemerkt is gebleven. Dat kan voorkomen als er op een verkeerd tijdstip is getest. In dat geval kan het raadzaam zijn om meerdere keren op een dag te testen.
6. Kijk niet te snel op de test. Direct na het uitvoeren van de test kunnen de lijntjes nog wat vaag zijn. Je kunt een ovulatietest rustig een half uur laten liggen om je urine de kans te geven te reageren met de stof in het testlijntje. Daardoor kan de testuitslag wat duidelijker worden.
7. Gebruik je de ovulatietest van het type dipstick, dan mag de test niet te diep in de urine worden gehouden. Steek het witte uiteinde van de stick maximaal 10 mm in de urine. De urine mag niet voorbij het lijntje dat wordt aangewezen door de pijltjes. De dipstick is niet geschikt om overheen te plassen. Je kunt het beste eerst urine opvangen in een bekertje en dan de witte tip van de dipstick in de urine dippen (zie foto 2).
8. Soms test je op het verkeerde tijdstip. Je zit bijvoorbeeld net voor of achter de piek waardoor de kleurverandering op de test niet zo groot is geweest. In dat geval ga je uit van de donkerste test in je cyclus. Het kan handig zijn om de testjes van 1 cyclus op volgorde van datum te leggen (zie punt 5).

Tenslotte, gebruik de ovulatietest kalender. Je hebt meer kans om je LH piek te vinden als je de ovulatietest kalender gebruikt. Doordat je de testjes inplakt kun je de kleurverschillen met vorige ovulatietesten van deze cyclus goed vergelijken en daardoor zul je gemakkelijker de LH piek vinden. Deze kalender is voor 99 cent te bestellen in onze webshop en een absolute aanrader als je ovulatietesten bestelt. Gebruik je een urine opvangbakje, zorg er dan voor dat het schoon is en geen zeepresten of schoonmaakmiddelen bevat. Een ovulatietest mag alleen aan de tip nat worden. Een test van het type dipstick mag niet dieper dan het maxlijntje in de urine. Bekijk de testuitslag indien mogelijk bij daglicht. Bewaar de testjes van 1 cyclus en markeer ze met een datum. Leg ze op volgorde zodat je kleine kleurverschillen goed kunt opmerken.

Klik hieronder op de link naar de calculator en bereken online hoe je met behulp van ovulatietesten je meest vruchtbare dag kunt vinden. De calculator geeft tevens aan wanneer je kunt beginnen met het testen met zwangerschapstesten.
Mocht je er toch niet uitkomen stuur dan even een mailtje of bel de klantenservice. Kijk bovenaan de website bij contact.

Klik hier: Bereken wanneer je kunt beginnen met ovulatietestenklik voor vergroting
Foto: grafische weergave van de concentratie LH in je urine tijdens de maandelijkse cyclus


klik voor vergroting
Dipstick niet te diep in de urine houden


klik voor vergroting
2x positieve en 1x negatieve ovulatietest


Info-link:
10 tips voor het gebruik van ovulatietesten


In de webshop:
Ovulatietest type midstreamHeb je een tablet, Windows-pc of Mac dan kun je onze website bekijken op:

Sensitest groot formaat website

De complete inhoud van deze website
Sensitest 2005 - 2024.
Tekst of beeld mag uitsluitend worden gekopieerd
na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.


Cookie verklaring
Privacy verklaring
Disclaimer