Informatie over onze zelftesten
10 tips voor het gebruik van zwangerschapstesten


Alle vragen over:
Ovulatietesten Zwangerschapstesten Sensitest Ovulatie Thermometer Vruchtbaarheidstest mannen

10 tips voor het gebruik van zwangerschapstesten


Sensitest zwangerschapstest midstream


Vraag over: Zwangerschapstest

We hebben even de 10 belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet, waarop je moet letten voordat je een zwangerschapstest gaat gebruiken.

1. Lees de gebruiksaanwijzing helemaal. Er staan belangrijke aanwijzingen in voor het gebruik van het product. Een licht streepje, een donker streepje. Wat betekent het. Ochtendurine gebruiken of juist niet. De bijsluiter geeft een stap-voor-stap instructie.

2. Geen geopende verpakking. Gebruik geen test uit een eerder geopende verpakking, zelfs niet als de verpakking een paar uur tevoren is geopend. Zodra de verpakking is geopend gaat de teststof reageren met vocht in de buitenlucht. Houd de testverpakking gesloten tot vlak voor het moment dat je gaat testen.

3. Let op de houdbaarheid van de test. Verschillende fabrikanten hanteren verschillende houdbaarheidsperioden. Dat kan uiteenlopen van een jaar tot zelfs 30 maanden. Gebruik geen test waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

4. Test vanaf de datum dat je overtijd bent. Hoewel je met sommige zwangerschapstesten eerder kunt testen dan je je menstruatie verwacht, neemt de betrouwbaarheid van de testuitslag toe naarmate je langer wacht. Vanaf de dag dat je je menstruatie verwacht hebben de meeste zwangerschapstesten een betrouwbaarheid van 99 procent. Ga je eerder testen is de betrouwbaarheid lager. Kun je niet langer wachten en test je voor je menstruatie, doe dan nogmaals een test op de dag dat je je menstruatie verwacht. Koop bij voorkeur pakjes van minimaal 3 zwangerschapstesten.

5. Lees de testuitslag binnen 30 minuten. Lees de testuitslag direct na het uitvoeren van de test. Daarna moet je eigenlijk niet meer naar de test kijken. Soms is het mogelijk dat onder invloed van warmte of licht na 1 of 2 dagen toch een heel licht testlijntje verschijnt als de test eerder negatief was. Dat kan tot verwarring leiden. Als de testuitslag negatief is binnen een half uur, dan is dat je testresultaat. Bij twijfel kun je altijd na 2 dagen nog eens testen met een nieuwe test. Bij daglicht of licht van buiten kun je de testresultaten het beste beoordelen.

6. 3x testen voor extra betrouwbaarheid. Wil je meer zekerheid dan kun je het beste 3x een zwangerschapstest uitvoeren op 3 opeenvolgende dagen. Voor elke test gebruik je steeds nieuwe urine. Heb je 3 dagen achter elkaar dezelfde testuitslag, dan kun je er van uitgaan dat de testuitslag correct is.

7. Ochtendurine is duidelijker. De eerste urine van de dag is vaak wat donkerder en geconcentreerder. Deze kan iets meer hormonen bevatten dan je dagplas. Doe je een zwangerschapstest dan heb je met ochtendurine iets vroeger kans op een duidelijk testresultaat. Het is uiteraard niet noodzakelijk om een zwangerschapstest met ochtendurine uit te voeren.

8. Test niet met verschillende merken. Er zijn aardig wat merken zwangerschapstesten verkrijgbaar en de gevoeligheid kan van iedere test net even anders zijn. Ga je met 2 verschillende testen aan de slag dan kan het dat je 2 verschillende uitslagen krijgt omdat de ene test eerder een zwangerschap kan vinden dan de andere. Juist als je heel erg vroeg in je cyclus een zwangerschapstest doet is een verschillende testuitslag bij verschillende merken mogelijk.

9. Drink niet om te plassen. Voor het testen moet je niet speciaal gaan indrinken om urine te krijgen. In regel kan de urine daardoor erg dun en waterig worden waardoor het testresultaat onduidelijk kan worden. Stop bij voorkeur 2 uur voor het testen met drinken. Drink je meerdere liters water op een dag kun je ook het beste voor het uitvoeren van de test stoppen met drinken. Veel drinken kan leiden tot een onduidelijk testresultaat.

10. Voorzichtig met IVF en steriliteitbehandeling. Ben je onder behandeling van een gynaecoloog voor een zwangerschap of steriliteitbehandeling dan is het mogelijk dat je hormonen toegediend krijgt die de uitslag van de zwangerschapstest kunnen beïnvloeden. De kans bestaat dat de hormonen de test positief laten uitslaan terwijl je toch niet zwanger bent. Raadpleeg je gynaecoloog voordat je in dit geval een zwangerschapstest gaat uitvoeren.

Tenslotte. Gebruik je een urine opvangbakje, zorg er dan voor dat het schoon is en geen zeepresten of schoonmaakmiddelen bevat. Een zwangerschapstest mag alleen aan de tip nat worden. Een test van het type dipstick mag absoluut niet dieper dan het maxlijntje in de urine, dit lijntje wordt aangewezen met pijltjes op de stick. Bij voorkeur de stick niet dieper dan 10 millimeter in de urine houden. Bekijk de testuitslag indien mogelijk bij daglicht.

Heb je nog vragen. Heb je nog vragen na het lezen van deze tips, dan kun je op werkdagen contact opnemen met onze klantenservice of 24 uur per dag een e-mail sturen.

Klik hier: Sensitest klantenserviceklik voor vergroting
Sensitest zwangerschapstest midstream


In de webshop:
Aanbiedingen zwangerschapstest vanaf €1,69Heb je een tablet, Windows-pc of Mac dan kun je onze website bekijken op:

Sensitest groot formaat website

De complete inhoud van deze website
© Sensitest 2005 - 2024.
Tekst of beeld mag uitsluitend worden gekopieerd
na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.


Cookie verklaring
Privacy verklaring
Disclaimer