Informatie over onze zelftesten
10 tips voor het gebruik van ovulatietesten


Alle vragen over:
Ovulatietesten Zwangerschapstesten Sensitest Ovulatie Thermometer Vruchtbaarheidstest mannen

10 tips voor het gebruik van ovulatietesten


De ovulatietest met 2 lijntjes geeft je vruchtbare dagen aan


Vraag over: Ovulatietest

We hebben even de 10 belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet, waarop je moet letten voordat je een ovulatietest gaat gebruiken.

1. Lees de gebruiksaanwijzing helemaal. Er staan belangrijke aanwijzingen in voor het gebruik van het product. Een licht streepje, een donker streepje. Wat betekent het. Ochtendurine gebruiken of juist niet. De bijsluiter geeft een stap-voor-stap instructie.

2. Geen geopende verpakking. Gebruik geen test uit een eerder geopende verpakking, zelfs niet als de verpakking een paar uur tevoren is geopend. Zodra de verpakking is geopend gaat de teststof reageren met vocht in de buitenlucht. Houd de testverpakking gesloten tot vlak voor het moment dat je gaat testen.

3. Let op de houdbaarheid van de test. Verschillende fabrikanten hanteren verschillende houdbaarheids perioden. Dat kan uiteenlopen van een jaar tot zelfs 30 maanden. Gebruik geen test waarvan de houdbaarheisdatum is verstreken.

4. Kijk niet te snel op de test. Je wordt aangeraden om de testuitslag te lezen binnen 30 minuten. Doe dit ook weer niet te snel. Enkele minuten na het uitvoeren van de test kunnen de lijntjes nog wat vaag zijn. Laat de test een half uur liggen om je urine volledig te laten reageren met de stof in het testlijntje. De lijntjes worden steeds duidelijker en moeten na een half uur goed zichtbaar zijn. Bij daglicht of licht van buiten kun je de testresultaten het beste beoordelen.

5. Test niet met ochtendurine. De eerste urine van de dag is vaak wat donkerder en geconcentreerder. Deze kan iets meer hormomen bevatten dan je dagplas. Een ovulatietest doen we bij voorkeur niet met ochtendurine omdat deze iets te vroeg een positieve testuitslag zou kunnen geven. Elk moment na 10 uur `s morgens tot aan het slapen gaan is in principe goed.

6. Test niet met verschillende merken. Er zijn aardig wat merken ovulatietesten verkrijgbaar en de gevoeligheid kan van iedere test net even anders zijn. Ga je met 2 verschillende testen aan de slag dan kan het dat je 2 verschillende uitslagen krijgt. Een kleurverschil tussen testen kan de indruk wekken van een verkeerde testuitslag.

7. Drink niet om te plassen. Voor het testen moet je niet speciaal gaan indrinken om urine te krijgen. In regel kan de urine daardoor erg dun en waterig worden waardoor het testresultaat onduidelijk kan worden. Stop bij voorkeur 2 uur voor het testen met drinken. Drink je meerdere liters water op een dag kun je ook het beste voor het uitvoeren van de test stoppen met drinken. Veel drinken kan leiden tot een onduidelijk testresultaat.

8. Dipstick niet te diep in urine houden. De ovulatietest van het type dipstick is erg gevoelig en kan zeer snel een LH piek vaststellen. Steek de test niet te diep in de urine. Als je dit toch doet kunnen de testresultaten onduidelijk of vager worden (zie afbeelding onder). Je kunt de tip van de dipstick maximaal 10 mm in de urine houden voor het beste resultaat.

9. Test 2x op een dag. Hoewel je met eenmaal op een dag je LH piek kan vinden, krijgen vrouwen die moeite hebben met het vinden van hun LH piek vaak het advies van de gynaecoloog om 2x op een dag te testen. Soms is je LH piek erg kort en zou je deze kunnen mislopen. Een goed tijdstip zou bijvoorbeeld rond 11 uur `s morgens en `s avonds rond 20 uur kunnen zijn.

10. Voorzichtig met IVF en steriliteitsbehandeling. Ben je onder behandeling van een gynaecoloog voor een zwangerschap of steriliteitsbehandeling dan is het mogelijk dat je hormonen toegediend krijgt die de uitslag van de ovulatietest kunnen beïnvloeden. De kans bestaat dat de hormonen de test positief laten uitslaan terwijl je toch niet zwanger bent. Raadpleeg je gynaecoloog voordat je in dit geval een ovulatietest gaat uitvoeren.

Tenslotte, gebruik de ovulatietest kalender. Je hebt meer kans om je LH piek te vinden als je de ovulatietest kalender gebruikt. Doordat je de testjes inplakt kun je de kleurverschillen met vorige ovulatietesten van deze cyclus goed vergelijken en daardoor zul je gemakkelijker de LH piek vinden. Deze kalender is voor 99 cent te bestellen in onze webshop en een absolute aanrader als je ovulatietesten bestelt.
Gebruik je een urine opvangbakje, zorg er dan voor dat het schoon is en geen zeepresten of schoonmaakmiddelen bevat. Een ovulatietest mag alleen aan de tip nat worden. Een test van het type dipstick mag niet dieper dan het maxlijntje in de urine. Bekijk de testuitslag indien mogelijk bij daglicht. Bewaar de testjes van 1 cyclus en markeer ze met een datum. Leg ze op volgorde zodat je kleine kleurverschillen goed kunt opmerken.

Heb je nog vragen. Heb je nog vragen na het lezen van deze tips, dan kun je op werkdagen contact opnemen met onze klantenservice of 24 uur per dag een e-mail sturen.

Klik hier: Sensitest klantenserviceklik voor vergroting
De ovulatietest met 2 lijntjes geeft je vruchtbare dagen aan


klik voor vergroting
De dipstick niet te diep in de urine houden


klik voor vergroting
Verschillende testresultaten met ovulatietesten in je cyclus


klik voor vergroting
Op dag 29 ben je het vruchtbaarst


Info-link:
Ik kan de LH piek niet vinden met de ovulatietest


In de webshop:
Ovulatietesten vanaf €6.49 per 6 stuksHeb je een tablet, Windows-pc of Mac dan kun je onze website bekijken op:

Sensitest groot formaat website

De complete inhoud van deze website
© Sensitest 2005 - 2024.
Tekst of beeld mag uitsluitend worden gekopieerd
na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.


Cookie verklaring
Privacy verklaring
Disclaimer